Minna Craucher

Minna Craucher, &Espoon teatteri

Ensi-ilta 18.9.2024, esitykset 17.9.- 14.12.2024

Käsikirjoitus: Aino Pennanen

Ohjaus: Riikka Oksanen

Säveltäjä, musiikin harjoituttaminen ja vastaava kapellimestari: Eeva Kontu

Äänisuunnittelija: Tony Sikström

Minna Craucher (1891–1932) nousi köyhistä oloista kuritushuoneen kautta kirjallisen salongin seurapiiriemännäksi Tulenkantajien vaikutuspiirin. Hän päätyi poliittisen juonittelun avulla Lapuanliikkeen ”kapteeniksi” ja tuli lopulta salamurhatuksi. Kaiken tämän mahdollisti Craucherin kyky sepittää itselleen menneisyyksiä, nimiä ja titteleitä sekä suostutella huijaustensa kohteiksi yläluokkaan kuuluvia ihmisiä. Craucherin murhamysteeri 1930-luvulla oli polttoainetta aikansa päivälehdistölle, ja hänen elämäntarinansa on askarruttanut aina tähän päivään asti.

Nyt Craucherista syntyy näyttämötulkinta, kun hänen elämäntarinastaan inspiraationsa saanut uutuusmusikaali valloittaa & Espoon teatterin syyskuussa 2024. Aino Pennasen kirjoittama, Eeva Kontun säveltämä ja Riikka Oksasen ohjaama karnevalistinen teos tutkii valheen kautta totuuden suhteellisuutta. Nykyaikana identiteetin jatkuva uudelleenarviointi on osa henkilökohtaista kasvua. Totuuden jälkeisessä ajassa tunteet ja mielipiteet jyräävät faktojen ohi, mutta kenen totuus voittaa? Saako köyhä keksiä itsensä uudelleen rikkaana ja hyväosaisena?

Minnan tositapahtumiin perustuva tarina myötäilee myös maailmansotien välistä liikehdintää. Se tarjoaa ikkunan fasismin nousun tarkasteluun sekä menneisyydessä että nykyhetkessä. 1920-luvulla muutoksen tuulet puhaltavat ja kaikki tuntuu olevan mahdollista. 1930-luvulle tultaessa mielikuvitusleikki kääntyy hirvittävään suuntaan, kun Minna ja puoli Eurooppaa hullaantuu fasismista. Pitääkö leikin palkka olla kuolema?

Pressikuvat